NKI Leidingsystemen Neede B.V.

NICK EN DAVE:
MET INNOVATIE HET FAMILIEBEDRIJF LATEN DOORGROEIEN

Als groothandel en productiebedrijf in kunststof leidingsystemen richt NKI Neede zich onder andere op klanten in de installatiebranche en de industrie. Over een paar jaar dragen de eigenaren Geert en Ans Kersten het stokje over aan hun zonen Nick (28) en Dave (25). Met de jonge generatie aan het roer zal de nadruk nog meer op innovatie komen te liggen.

Toen zich enige jaren geleden een serieuze koper meldde om het bedrijf van hun ouders over te nemen, schrokken Dave en Nick wel even. Dave: “We zijn zo met het bedrijf opgegroeid. Omdat allebei onze ouders in de zaak zitten, ging het er vroeger aan de keukentafel vaak over. En zodra het kon, hielpen we mee in het magazijn. Het zou jammer zijn om zo’n mooi bedrijf kwijt te raken.” Nick vult aan: “Dus toen zijn Dave en ik er serieus over gaan denken om het over te nemen. Uiteindelijk beseften we allebei dat dit een kans was om met beide handen aan te grijpen. Samen met onze ouders hebben we een vijfjarenplan opgesteld. Over vier jaar dragen zij het stokje helemaal aan ons over. Ons zusje Joyce studeert nog, maar wellicht krijgt zij later ook een rol binnen het bedrijf.

Luier verschoond

Dave en Nick vinden het belangrijk dat de prettige sfeer behouden blijft. Nick: “Het is echt een familiebedrijf, heel informeel. Als kind vonden we het al een fijne plek om te zijn.” Dave: “Onze ouders namen ons gewoon in de Maxi-Cosi mee naar de zaak. Sommige collega’s werken hier al dertig jaar, die hebben weleens mijn luier verschoond! Dus het is wel een raar idee dat wij straks hun baas zijn. Aan de andere kant, doordat we hier al zo lang rondlopen, weten we wel waar we het over hebben. Van minstens de helft van de 20.000 artikelen in ons magazijn weet ik de artikelnummers uit mijn hoofd.”

 

Eigen initiatieven

Nick en Dave zijn ook van plan om veel in te zetten op innovatie en automatisering. Dave: “Zo willen we ons orderproces verder automatiseren en gaan we bekijken of er in het productieproces een lasrobot kan worden ingezet. We hebben dan wel ander personeel nodig, engineers bijvoorbeeld. We merken nu al dat het lastig is om stagiairs te vinden.” Nick: “Dat is ook wel logisch, want studenten hebben tegenwoordig de opdrachten voor het uitkiezen. Dan kies je misschien liever voor een wat groter bedrijf. Maar bij ons krijg je wel alle vrijheid om met eigen initiatieven te komen. En als je je bewezen hebt, is de kans groot dat je na je stage kunt blijven.”

Stapje extra

De klanten van NKI Neede zitten door het hele land. Veel van hen werken internationaal. Nick: “Dan leveren we op maandag een product af bij een klant en zien we op vrijdag een foto op LinkedIn dat het ergens bij een groot project in China of Brazilië wordt ingezet. Dat maakt je wel trots.” Volgens Dave werken afnemers in andere delen van het land graag met bedrijven uit het oosten samen. “Er is echt een duidelijk verschil in mentaliteit. Hier in het oosten zijn we veel flexibeler, denken we mee met de klant en zetten we net dat stapje extra. En die loyaliteit geldt niet alleen voor klanten, maar ook voor personeel. Als tip zou ik schoolverlaters meegeven: kijk eens om heen naar innovatieve bedrijven in de Achterhoek. Denk niet te snel dat het gras groener is bij grote bedrijven in de Randstad.”