Activiteiten rond Bevrijding Neede e.o.

31 maart
Er wordt een sobere herdenking zonder publiek bij het Fostermonument aan de Höfteweg gehouden. De Britse vlag wordt rond 17 uur halfstok en circa 19 uur ten top gehesen. Er zal een boeket bloemen ter nagedachtenis bij het monument gelegd worden. Aansluitend worden om 20 uur twee indrukwekkende toespraken met als thema ‘Vrijheid’ via YouTube uitgezonden. Burgemeester Joost van Oostrum gaat daarbij in op de plaatselijke situatie en Luitenant-Generaal Mart de Kruif op het wereldtoneel. De opnames zijn gemaakt in de Grote Kerk. Door hier te klikken kunnen de toespraken op 31 maart, 20.00 uur worden bekeken.

Expositie
Er kan geen expositie in de Oale Smederieje gehouden worden. Als alternatief worden dertien panelen in etalages van ondernemers van de Borculoseweg en Oudestraat geplaatst van 1 april tot en met 8 mei. Allerhande onderwerpen van de Tweede Wereldoorlog komen aan bod zoals de mobilisatie in 1939, het leven in de oorlogsjaren, operatie Market Garden en natuurlijk de bevrijding. In het centrum worden ook Britse vlaggen opgehangen en andere etalages passend ingericht. Het comité verzoekt inwoners om deze periode om de Nederlandse, Britse of Canadese vlag uit te steken. Bij het begin en einde van deze periode zullen de vlaggen ook op de wieken van de molen te zien zijn. Er is bij deze speciale expositie een prijsvraag waarbij enige passende prijzen te winnen zijn. Het routeschema met de vragen en het antwoordformulier voor de prijsvraag zijn gratis af te halen bij Streekwinkel In den Vlearmoes, Oudestraat 45 en bij het VVV-kantoor Oudestraat 52.

Dodenherdenking
Er wordt een speciale herdenkingsbijeenkomst gehouden in de Grote Kerk waarin alle oorlogsslachtoffers van de Tweede Wereldoorlog uit de voormalige gemeente Neede genoemd zullen worden. Deze bijeenkomst is vanaf 19 uur via een livestreamverbinding te volgen waarna bij het monument op de Berg de kranslegging is ter nagedachtenis aan de gevallenen plaatsvindt. Alles helaas zonder publiek, vandaar de livestream.

Bevrijdingsroute fietsen of wandelen
De fiets- en wandelrouteboekjes met verhalen over de Tweede Wereldoorlog, die vorig jaar gemaakt zijn, zijn nog steeds verkrijgbaar bij Streekwinkel In den Vlearmoes, Oudestraat 45, Neede en het VVV-kantoor. Dit is een permanente route en iedereen kan deze het hele jaar nog fietsen en/of wandelen. Degene die reeds een fiets- of wandelboekje bezitten, kunnen op vertoon van hun boekje een inlegvel ophalen bij beide adressen waarop de juiste informatie over de vermoorde familie De Vries vermeld is. De route is educatief en ouders kunnen deze met hun kinderen afleggen om zo meer te weten komen over de Tweede Wereldoorlog en wat er zoal in Neede en omstreken gebeurd is destijds.

Stolpersteine
Voor de omgebrachte Joodse Needenaren worden dit jaar Stolpersteine gelegd. Voor Salomon en Lena de Vries bij Nieuwstraat 21, waar als laatste slagerij Peeze gevestigd was en dat pand is drie jaar geleden gesloopt. En voor Israël, Jet, Hartog & Johanna Philip en Abraham Groonheim bij Ruwenhofstraat 11. Enkele nabestaanden van de slachtoffers zullen hierbij aanwezig zijn. De datum wanneer dit coronaproof gedaan kan worden, wordt nog nader bepaald.

Bron: Achterhoek Nieuws