Bowisse

Bowisse bouwt kapconstructie met kreupele stijl

Deze titel slaat zeker niet op een fout in een ontwerptekening, maar is de benaming voor een houten balk die de belasting van een spantbeen (spant waar de dakplaat op rust) op de dwarsbalken van de vloerconstructie in plaats van op de muurplaten overbrengt. Wie zich een beetje verdiept in Oudhollandse gebintconstructies komt de mooiste termen tegen, zoals schuurwoning korbeel, blokkeel, dakstoel, pengat-verbinding, zwaluwstaartverbinding en schuine haaklas. Voor de firma Bowisse uit Neede echter is het de gewoonste zaak van de wereld. Zij zijn specialist in het ontwerpen en bouwen van traditionele gebintconstructies.
Eigenaar Claudia Rusink laat trots de productieafdeling zien, waar in een heerlijk, natuurlijk geurende ruimte dikke vierkante balken liggen van eiken- en douglashout. Het zijn voorgezaagde onderdelen voor constructies van particuliere schuurwoningen of bijgebouwen zoals (terras) overkappingen, schuren en buitenkeukens. “Wij gebruiken uitsluitend eiken- en douglashout uit eigen land en landen als Duitsland, Frankrijk en Polen. Het zijn beide houtsoorten met een hoge duurzaamheid en sterkte. Bovendien is in deze landen de aanwas groter dan de kap, wat goed is voor ons milieu. Algemeen geldt dat hoe lager de gemiddelde temperatuur in een land, hoe langzamer de boom groeit. Dit geeft een dichtere en sterkere structuur aan het hout. Verder kopen we alleen hout dat buiten het groeiseizoen is gekapt. De sapstroom is dan niet actief en dat betekent minder vocht in het hout. Het werken met hout zit in ons bloed. Veel mensen kennen ons nog van de steigerhouten meubelen vanaf de start van het bedrijf in 2003, maar reeds in 2005 zijn we overgegaan op gebintconstructies.”

Wie als klant een houten gebintconstructie bij Bowisse bestelt, wordt in het gehele proces meegenomen. Dat begint al in de ontwerpfase. Tezamen met klant en architect wordt de optimale constructie besproken waarbij geen onnodige meters hout worden verwerkt. Daarna laat Bowisse het geheel nog eens doorrekenen door een gespecialiseerd bureau dat de constructiesterkte toetst. Pas als alles klopt, wordt de definitieve gedigitaliseerde tekening doorgestuurd naar de computergestuurde zaagmachine en wordt het hout in de gewenste lengtes gezaagd, inclusief de gekozen verbindingsconstructie. De korte interne lijnen, de grote kennis van hout, het vakmanschap en de hoge afwerkingsgraad garanderen een eersteklas product. Saillant detail is dat de klant zelfs in de productieruimte wordt rondgeleid om te zien hoe het proces in zijn werk gaat.

Bowisse constateert een toenemende vraag naar eerlijk bouwmateriaal. De consument wordt milieubewuster en wil dit ook terugzien in de bouw. Tegelijkertijd moet het ook stijlvol zijn en het liefst energieneutraal. Hout beantwoordt aan deze verlangens en is bovendien een natuurlijke ventilator. Een product dat opkomt is de zogenaamde schuurwoning. Feitelijk is dit een particuliere woning waarvan het geraamte uit een gebintconstructie met dak bestaat. Het mooie aan een dergelijke woning is dat je binnenin het houten frame blijft zien. De wanden zijn vaak afgewerkt met wit stuc, wat een fraai contrast vormt. Het is een woning met een authentieke, natuurlijke uitstraling. Het geraamte wordt in een week op de plek van bestemming neergezet, wat dus veel bouwtijd scheelt in vergelijking met de traditionele huizenbouw. Een ander relatief nieuw product is de buitenkeuken met Zuid-Afrikaanse braaikamer. Dit is een buitenkeuken met een gecombineerde grill, open haard en oven. Een ideaal product om het seizoen buiten te verlengen.

Op tweede paasdag houdt Bowisse open huis vanaf 11.00 uur. Iedereen is aan de Kisvelderweg 1-3 in Neede van harte welkom om kennis te maken met de nieuwste trends op het gebied van woningen, buitenkeukens en bijgebouwen. Voor meer informatie kan men ook terecht op de site www.bowisse.nl.

Bron: Achterhoek Nieuws Berkelland Eibergen-Neede