Boomkwekerij Ten ElsenAls jongen hielp Johan ten Elsen zijn vader al met het kweken van fruitbomen. Wat begon als hobby van vader groeide langzaam uit tot een bedrijf. Na diverse agrarische opleidingen (waaronder een hoveniersopleiding), kwam Johan in de zaak. Een lastige periode volgde toen vader Hendrik overleed. Johan, destijds 25 jaar jong, besloot de boomkwekerij die zijn vader had opgebouwd voort te zetten en uit te breiden.

De afgelopen jaren is het bedrijf gestaag gegroeid. “We planten nu jaarlijks zo’n 12.000 bomen per jaar. Dit is ongeveer vier keer zoveel dan 15 jaar geleden.” Ook in de bedrijfsvoering zijn stappen gemaakt. Ten Elsen heeft het Milieukeurmerk en is Skal-gecertificeerd. Dit houdt in dat de teelt biologisch is. “We spuiten geen chemische middelen, maar bestrijden onkruid machinaal.”

Naast fruitbomen uit eigen teelt kunnen particulieren, bedrijven en instellingen bij Ten Elsen terecht voor de aankoop en aanplant van andere bomen. Ook hovenierswerkzaamheden voert Johan uit. “Onze klanten zijn heel divers. Er zijn klanten die met een specifieke wens voor één of een paar boompjes bij me komen en de boompjes gelijk meenemen of deze bestellen in onze webshop. Maar we hebben ook veel projecten, waarbij ik met de klant een plan maak en wij de gehele aanplant en het onderhoud verzorgen van een tuin tot een landschap. In overleg is heel veel mogelijk. Het mooiste van mijn werk blijft toch het adviseren en begeleiden en het project samen met de klant tot een goed einde brengen.”

De kwekerij is gevestigd aan de Kempersdijk 50 in Neede.