NKI Leidingsystemen Neede B.V.

NICK EN DAVE:
MET INNOVATIE HET FAMILIEBEDRIJF LATEN DOORGROEIEN

Als groothandel en productiebedrijf in kunststof leidingsystemen richt NKI Neede zich onder andere op klanten in de installatiebranche en de industrie. Over een paar jaar dragen de eigenaren Geert en Ans Kersten het stokje over aan hun zonen Nick (28) en Dave (25). Met de jonge generatie aan het roer zal de nadruk nog meer op innovatie komen te liggen.

Toen zich enige jaren geleden een serieuze koper meldde om het bedrijf van hun ouders over te nemen, schrokken Dave en Nick wel even. Dave: “We zijn zo met het bedrijf opgegroeid. Omdat allebei onze ouders in de zaak zitten, ging het er vroeger aan de keukentafel vaak over. En zodra het kon, hielpen we mee in het magazijn. Het zou jammer zijn om zo’n mooi bedrijf kwijt te raken.” Nick vult aan: “Dus toen zijn Dave en ik er serieus over gaan denken om het over te nemen. Uiteindelijk beseften we allebei dat dit een kans was om met beide handen aan te grijpen. Samen met onze ouders hebben we een vijfjarenplan opgesteld. Over vier jaar dragen zij het stokje helemaal aan ons over. Ons zusje Joyce studeert nog, maar wellicht krijgt zij later ook een rol binnen het bedrijf. Lees verder

Martijn Kettering Schildersbedrijf

Vakidioot Martijn Kettering: altijd op zoek naar verbetering

‘75m2 kantoor en 300 m2 opslag is voor een bedrijfshal niet veel, maar voor ons als schildersbedrijf meer dan genoeg’ aldus Martijn Kettering die in zijn pas opgeleverde pand aan de Oude Eibergseweg in Neede een korte rondleiding geeft. In het voorjaar volgt nog een opening, want ‘als je iets te vieren hebt, moet je het doen.’

9 jaar geleden begonnen als zzp’er en uitgegroeid tot een bedrijf met 11 medewerkers. De kracht van het bedrijf zit in de persoonlijke benadering van Martijn. ‘Goed schilder- en behangwerk leveren wel meer schildersbedrijven, ik wil net dat beetje extra bieden: een gratis advies van een binnenhuisarchitect, alles netjes opruimen en aanvegen als de klus erop zit, als de klant er voor open staat werk afleveren dat afwijkt  van ‘de standaard.’’

Martijn typeert zichzelf als vakidioot. Als kind vond hij het al prachtig om zijn vader te zien schilderen. Hij is veel bezig met nieuwe technieken (hij begon als een van de eersten met het spuiten van lak- en muurverf), altijd op zoek naar verbetering. ‘Ons team is heel divers, jonge jongens maar ook heel ervaren krachten. Regelmatig wordt er gediscussieerd over een te gebruiken techniek. Het is mooi om te zien hoe iedereen van elkaar leert.’ Zelf schilderen doet hij tegenwoordig veel minder. ‘Ik ben een groot deel van mijn tijd bezig met afspraken met klanten, de diverse werkplaatsen bezoeken en de teams aansturen. Mijn medewerkers noemen dat PR, Praten en Rondrijden,’ zegt hij lachend.

Waarom zijn bedrijf zo gegroeid is? ‘Kwaliteit leveren voor een goede prijs. Daarnaast moeten mensen het je gunnen. Hoewel we tegenwoordig werk in de hele regio hebben en met de nieuwe N18 wordt ons verzorgingsgebied alleen maar groter, koester ik de klanten in Neede en directe omgeving, want ik heb dit mede dankzij hen allemaal kunnen realiseren. ‘

Etos Neede

Jolanda Temmink begon 5,5 jaar geleden aan een nieuwe uitdaging op franchisebasis. Een mooie Etos, naast de Gall&Gall en de Albert Heijn aan de Borculoseweg in Neede.

Na jaren werkzaam te zijn geweest in een supermarkt, de slijterij van haar schoonvader en de horeca lag daar voor haar een nieuwe uitdaging. Het benodigde drogistendiploma werd binnen 5 maand gehaald. “Dat was best even aanpoten, maar ik geloof echt dat als je je voor honderd procent inzet er veel mogelijk is. Je moet nooit bij voorbaat beren op de weg zien.”

Jarenlang heeft ze in alle takken van de horeca gewerkt, ze voelt zich dan ook een soort ‘gastvrouw van de Etos’. Een leuk avondje organiseren voor haar klanten? Dan kan er zomaar een DJ aanwezig zijn. “Wat ik in al die jaren heb geleerd, is dat je een luisterend oor moet hebben voor je klanten. Een arm om de schouder kan soms zelfs nodig zijn. Aandacht geven, daar draait het om. Klanten willen graag gezien en gehoord worden.”

Regelmatig worden artikelen aan het assortiment toegevoegd, bijvoorbeeld op het gebied van fytotherapie of aromatherapie. Hier ligt Jolanda’s passie; je op een natuurlijke manier beter voelen. Jolanda Temmink regelt voor haar team regelmatig cursussen of trainingen, zowel op de winkelvloer, als in het land. Haar team vindt het geweldig: zo kunnen zij blijven leren en steeds goed beslagen ten ijs komen. “Zonder mijn meisjes kan het natuurlijk niet, ik ben dan ook heel erg trots op hen”, besluit de onderneemster.

AV Integrate

Als geboren Enternaar zocht Richard Grevelink een woning die tussen Enschede en Winterswijk lag om voor zijn vrouw en hem de reisafstand te verdelen. Het werd Neede en inmiddels woont hij er al 15 jaar. Na een uitstapje als filiaalmanager van een kledingzaak kwam hij toch weer terecht in de bedrijfstak waarin hij eerder al jaren actief was: licht- en audioapparatuur. “Ik heb vroeger met grote namen als Armin van Buuren aan tafel gezeten.”

Bij AV Integrate gaat het onder meer om geluidsapparatuur voor sportaccomodaties, achtergrondmuzieksystemen voor winkels en horeca en beeldscherminformatiesystemen. Zijn klanten zijn met name installateurs. “Onze installaties hangen bijvoorbeeld in het PSV Stadion en op Universiteit Twente, maar natuurlijk ook bij bekendste bakker van Neede, Stroet”, lacht Richard. Sinds enkele jaren is hij voorzitter van de Ondernemers Vereniging Neede. “Ik heb in 15 jaar tijd een Needs hart gekregen. Wanneer iemand op een verjaardag iets negatiefs roept over Neede krijgen ze met mij te maken. Het verenigingsleven en de saamhorigheid is geweldig.”

Hij zet zich ook in om een natuurlijk speelpark te realiseren bij De Meijer. „Ik vind dat kinderen voldoende ruimte moeten hebben om te ontdekken en te spelen. Als je ondernemer bent kun je alleen maar hard werken, maar er is meer dan dat alleen”.

Scoretec

 

 

Sinds 1990 maakt Marc Eikelboom al scoreborden als werknemer van een bedrijf. Uit passie voor elektronica en LED-technologie in combinatie met jarenlange werkervaring op de werkvloer, was het in 2004 tijd om een eigen onderneming op te zetten. Sinds 2010 is ook zijn vrouw Claudia voltijds betrokken bij Scoretec. Ze maken scoreborden voor allerlei sportverenigingen. Alleen al in Nederland hebben ze 400 scoreborden staan.

“Neede heeft ons goed gedaan. Sinds de verhuizing van Losser naar Neede gaat het veel beter. Hier is het kleinschalig, gemoedelijk. Ook wat ondernemerschap betreft. Gewoon spiekerboks en T-shirt”, zegt Marc. Ze zitten aan uitbreiding te denken. Ze hoeven nog net geen ‘nee’ te zeggen, maar nu ontbreekt de tijd om door te ontwikkelen, creatieve dingen te doen. Ze zijn benaderd om voor het programma ‘Geer en Goor’ een scorebord te sponsoren voor SV Westendorp. Daar doen ze walking football met ouderen. “We werken daar graag aan mee omdat de verenigingen draaien op oudere vrijwilligers. Ik sta wel eens met 80-plussers op een steiger om een scorebord te monteren. Wij willen graag wat voor ze terug doen.”

Cafetaria Smul Grill



Monique van Druten is voor de klanten van de Smul Grill al jaren een bekend gezicht. Ze is vanaf 1991 te vinden in het pand aan de Oudestraat 54. Eerst als werknemer en toen haar baas in 2007 besloot te stoppen heeft ze de cafetaria, samen met een collega, overgenomen. Onlangs, ruim 10 jaar later, volgde een nieuwe grote stap. Sinds 1 juli is Monique enig eigenaar van de Smul Grill. “Best wel spannend”, zegt ze, “maar ik heb er heel veel zin in.” De Smul Grill blijft de Smul Grill, aldus Monique. De kwaliteit van de producten staat bij haar hoog in het vaandel. Zo biedt de Smul Grill ambachtelijke friet aan. Monique en haar team van vier werknemers krijgen ‘s ochtends de aardappels van de boer. Deze worden vervolgens in de cafetaria gesneden en voorgebakken, voordat ze afgebakken worden. “Dat luistert heel nauw”, aldus Monique. “Een minuutje te lang afbakken en je kan ze weggooien.” Inmiddels gaan er naast de ‘normale’ patat ook heel wat kilo’s ambachtelijke friet per dag door in de cafetaria. Nieuwe trends volgen en hier op inspelen vindt Monique sowieso belangrijk. Plannen heeft ze dan ook genoeg. “Je kan natuurlijk niet alles in een keer, dus je moet keuzes maken.” De eerste heeft ze al gemaakt, al is ze nog een beetje mysterieus over deze plannen. “Houd de Facebookpagina en de brievenbus in de gaten, want eind augustus horen jullie meer!”

Boomkwekerij Ten Elsen



Als jongen hielp Johan ten Elsen zijn vader al met het kweken van fruitbomen. Wat begon als hobby van vader groeide langzaam uit tot een bedrijf. Na diverse agrarische opleidingen (waaronder een hoveniersopleiding), kwam Johan in de zaak. Een lastige periode volgde toen vader Hendrik overleed. Johan, destijds 25 jaar jong, besloot de boomkwekerij die zijn vader had opgebouwd voort te zetten en uit te breiden.

De afgelopen jaren is het bedrijf gestaag gegroeid. “We planten nu jaarlijks zo’n 12.000 bomen per jaar. Dit is ongeveer vier keer zoveel dan 15 jaar geleden.” Ook in de bedrijfsvoering zijn stappen gemaakt. Ten Elsen heeft het Milieukeurmerk en is Skal-gecertificeerd. Dit houdt in dat de teelt biologisch is. “We spuiten geen chemische middelen, maar bestrijden onkruid machinaal.”

Naast fruitbomen uit eigen teelt kunnen particulieren, bedrijven en instellingen bij Ten Elsen terecht voor de aankoop en aanplant van andere bomen. Ook hovenierswerkzaamheden voert Johan uit. “Onze klanten zijn heel divers. Er zijn klanten die met een specifieke wens voor één of een paar boompjes bij me komen en de boompjes gelijk meenemen of deze bestellen in onze webshop. Maar we hebben ook veel projecten, waarbij ik met de klant een plan maak en wij de gehele aanplant en het onderhoud verzorgen van een tuin tot een landschap. In overleg is heel veel mogelijk. Het mooiste van mijn werk blijft toch het adviseren en begeleiden en het project samen met de klant tot een goed einde brengen.”

De kwekerij is gevestigd aan de Kempersdijk 50 in Neede.

Ten Hoopen Accountants en Belastingadviseurs

Ze studeerde communicatiewetenschappen, maar dat was het voor haar niet. Om zich te bezinnen wat ze dan wél wilde doen, werkte ze tijdelijk bij haar vader Alfons. Ze besloot accountancy te gaan studeren.

Na haar studie werkte ze bij een middelgroot accountantskantoor in Lochem. “Het is belangrijk dat je ook weet hoe het ergens anders aan toe gaat’, aldus Ingrid. Toch wilde ze eigen baas zijn, zelf alles kunnen beslissen. Hoewel ze vroeger nooit gedacht had het bedrijf van haar vader over te nemen, deed ze dit in 2014 toch, samen met haar broer Frank. “Als je zelf ondernemer bent, kun je andere ondernemers beter adviseren. Je weet waar je het over hebt.”

Levensverhaal
Ze vindt de verhalen achter de cijfers leuk. “Klanten leggen soms hun hele levensverhaal op tafel. Dan is goed luisteren al een belangrijk onderdeel en met het samenvatten kunnen ze alweer inzicht en richting krijgen. We helpen ze de beste keuze te maken.”

Minder cijferwerk
Het werk is volgens Ingrid in de loop van de jaren behoorlijk veranderd. “Vroeger lag het accent veel meer op het inboeken van de cijfers. Tegenwoordig kan dit deels geautomatiseerd, waardoor informatie sneller up-to-date is en je op basis daarvan kan adviseren. We gaan steeds meer van cijfers naar advies.”

Glazenwasserij AF

Needenaar Alfred Kamstra is ooit begonnen als psychiatrisch verpleegkundige, maar belandde al snel achter de bar in een café en dacht na enige tijd: “Dat kan ik ook zelf.” Hij is toen voor zichzelf begonnen en heeft veertien jaar lang Café het Wapen van Eibergen gehad. Toen hij ‘het kunstje’ kende is hij een nieuw bedrijf begonnen, een bezorgrestaurant met eigen kok, in Neede. Door omstandigheden moest hij in z’n eentje verder en om dit restaurant te kunnen blijven voortzetten, ging hij erbij glazen wassen voor een baas.

En wederom dacht Alfred: “Dat glazenwassen kan ik ook en ook veel beter. Zeker ook de omgang met het personeel. Het belangrijkste als ondernemer is immers je personeel, niet je centen. Wanneer het mij goed gaat, gaat het mijn jongens ook goed. Dan krijgen ze altijd een bonus”, aldus Alfred. “Na een half jaar krijgt iedere nieuwe werknemer die zich bewezen heeft een vast contract.” En dit betaalt zich uit, want ze werken graag voor hem en ze blijven. “We komen altijd op tijd, komen afspraken na en handelen klachten goed af. En uiteraard leveren we goed werk. Alle reclame gaat van mond op mond. Klanten verlies ik alleen maar omdat ze verhuizen.”

Glazenwasserij AF heeft nu zo’n 1.300 klanten en groeit nog steeds. De A en de F in de naam zijn de beginletters van de mannen die de zaak begonnen. De F is uitgekocht.

Bowisse

Bowisse bouwt kapconstructie met kreupele stijl

Deze titel slaat zeker niet op een fout in een ontwerptekening, maar is de benaming voor een houten balk die de belasting van een spantbeen (spant waar de dakplaat op rust) op de dwarsbalken van de vloerconstructie in plaats van op de muurplaten overbrengt. Wie zich een beetje verdiept in Oudhollandse gebintconstructies komt de mooiste termen tegen, zoals schuurwoning korbeel, blokkeel, dakstoel, pengat-verbinding, zwaluwstaartverbinding en schuine haaklas. Voor de firma Bowisse uit Neede echter is het de gewoonste zaak van de wereld. Zij zijn specialist in het ontwerpen en bouwen van traditionele gebintconstructies.
Eigenaar Claudia Rusink laat trots de productieafdeling zien, waar in een heerlijk, natuurlijk geurende ruimte dikke vierkante balken liggen van eiken- en douglashout. Het zijn voorgezaagde onderdelen voor constructies van particuliere schuurwoningen of bijgebouwen zoals (terras) overkappingen, schuren en buitenkeukens. “Wij gebruiken uitsluitend eiken- en douglashout uit eigen land en landen als Duitsland, Frankrijk en Polen. Het zijn beide houtsoorten met een hoge duurzaamheid en sterkte. Bovendien is in deze landen de aanwas groter dan de kap, wat goed is voor ons milieu. Algemeen geldt dat hoe lager de gemiddelde temperatuur in een land, hoe langzamer de boom groeit. Dit geeft een dichtere en sterkere structuur aan het hout. Verder kopen we alleen hout dat buiten het groeiseizoen is gekapt. De sapstroom is dan niet actief en dat betekent minder vocht in het hout. Het werken met hout zit in ons bloed. Veel mensen kennen ons nog van de steigerhouten meubelen vanaf de start van het bedrijf in 2003, maar reeds in 2005 zijn we overgegaan op gebintconstructies.”

Wie als klant een houten gebintconstructie bij Bowisse bestelt, wordt in het gehele proces meegenomen. Dat begint al in de ontwerpfase. Tezamen met klant en architect wordt de optimale constructie besproken waarbij geen onnodige meters hout worden verwerkt. Daarna laat Bowisse het geheel nog eens doorrekenen door een gespecialiseerd bureau dat de constructiesterkte toetst. Pas als alles klopt, wordt de definitieve gedigitaliseerde tekening doorgestuurd naar de computergestuurde zaagmachine en wordt het hout in de gewenste lengtes gezaagd, inclusief de gekozen verbindingsconstructie. De korte interne lijnen, de grote kennis van hout, het vakmanschap en de hoge afwerkingsgraad garanderen een eersteklas product. Saillant detail is dat de klant zelfs in de productieruimte wordt rondgeleid om te zien hoe het proces in zijn werk gaat.

Bowisse constateert een toenemende vraag naar eerlijk bouwmateriaal. De consument wordt milieubewuster en wil dit ook terugzien in de bouw. Tegelijkertijd moet het ook stijlvol zijn en het liefst energieneutraal. Hout beantwoordt aan deze verlangens en is bovendien een natuurlijke ventilator. Een product dat opkomt is de zogenaamde schuurwoning. Feitelijk is dit een particuliere woning waarvan het geraamte uit een gebintconstructie met dak bestaat. Het mooie aan een dergelijke woning is dat je binnenin het houten frame blijft zien. De wanden zijn vaak afgewerkt met wit stuc, wat een fraai contrast vormt. Het is een woning met een authentieke, natuurlijke uitstraling. Het geraamte wordt in een week op de plek van bestemming neergezet, wat dus veel bouwtijd scheelt in vergelijking met de traditionele huizenbouw. Een ander relatief nieuw product is de buitenkeuken met Zuid-Afrikaanse braaikamer. Dit is een buitenkeuken met een gecombineerde grill, open haard en oven. Een ideaal product om het seizoen buiten te verlengen.

Op tweede paasdag houdt Bowisse open huis vanaf 11.00 uur. Iedereen is aan de Kisvelderweg 1-3 in Neede van harte welkom om kennis te maken met de nieuwste trends op het gebied van woningen, buitenkeukens en bijgebouwen. Voor meer informatie kan men ook terecht op de site www.bowisse.nl.

Bron: Achterhoek Nieuws Berkelland Eibergen-Neede