Zomeractiviteiten Natuurpark Kronenkamp

Een voormalig zuiveringsfilter is omgebouwd tot ontmoetings- en bezoekerscentrum, genaamd ‘Het Filter’. In Het Filter kunt u de Canon over de geschiedenis van Neede en de vleermuizententoonstelling bezichtigen en een consumptie nuttigen.

Elke dinsdag t/m zaterdag bent u tussen 13.00 en 16.00 uur van harte welkom.

Sinds kort is het natuurpark een natuurlijke speelplek rijker. Met een waterspeelplek en een klim- en klauterbos is het een waar avontuurlijk speelparadijs geworden.voor de  jongere kinderen. Ouders kunnen ondertussen op het muurtje of aan de picknicktafels genieten van de rust met een lekker kopje koffie of lekker meespelen.

In de maand augustus worden voor jong & oud(er) de volgende activiteiten georganiseerd:

 • Muziek op schoot door Ellen Tackenkamp en het voorlezen van het Wilde dierenorkest van Dan Brown met de app klassieke muziek (link met de bibliotheek). Deze activiteit bestaat uit een serie van 4 bijeenkomsten op de woensdagen 4, 11, 18 en 25 augustus van 10.30 tot 11.30 uur;
 • Tonen natuurfilms van Jan van der Heijde  – zaterdag 7 augustus;
 • Tonen films over oud Neede door de Historische Kring Neede – woensdag 11 augustus;
 • Objecten vlechten met wilgentenen door Carla Slotboom – zaterdag 14 augustus;
 • Knikkerkunst door de activiteitengroep – woensdag 18 augustus;
 • Tonen natuurfilms van Jan van der Heijde – zaterdag 21 augustus;
 • Tonen natuurfilms van Jan van der Heijde – zaterdag 28 augustus.
 • Dorpswandeling (duur 2  uur) door Henk Oldemenger,  Start om 13.00 uur op de vrijdagen 6 en 13 augustus. De opgave kan ter plekke. Kosten € 5, inclusief consumptie.
 • Fotopuzzeltocht Neede, tijdens openingstijden verkrijgbaar in Het Filter. Kosten € 2,50.

Voor het complete programma met toelichting, inclusief eventuele kosten voor deelname, verwijzen wij u naar de website www.natuurparkkronenkamp.nl

Het is gewenst om u vooraf aan te melden via bovenvermelde website of tijdens de openingstijden in het ontmoetingscentrum Het Filter,  telefoon 0545 – 79 65 40

25 juli – Zomerfietsdag Noordijk

Oud Noordijk organiseert op zondag 25 juli a.s. de jaarlijkse Zomerfietsdag. Er zijn routes van 25 en 40 km. Start (tussen 10.30 en 13.30 uur) en finish  bij de Oale Schole. Deelnamekosten € 3 er persoon, kinderen tot 12 jaar gratis.

UitInNeede.nl is online!

Na maanden van voorbereiding zijn we eindelijk live met www.uitinneede.nl
Alle activiteiten en accommodaties van Neede, Rietmolen, Lochuizen en Noordijk op één platform.

Organiseer jij activiteiten en/of heb je een verhuurbare accommodatie? Meld je dan aan via www.uitinneede.nl/aanmelden.

Met Uit In Neede is op 8 juli jl. een platform gelanceerd, in de vorm van een uitagenda, voor de oude gemeente Neede (Neede, Rietmolen, Noordijk en Lochuizen), waarmee organiserende partijen de mogelijkheid krijgen om al hun activiteiten met de lokale gemeenschap te communiceren en onderling op elkaar af te stemmen. Ook biedt Uit In Neede accommodatiebeheerders een plek om extra zichtbaarheid en naamsbekendheid te creëren voor zijn (verhuurbare) accommodatie. Tot slot maken de initiatiefnemers het voor de lokale gemeenschap inzichtelijk waar en wanneer de leukste activiteiten in de buurt plaatsvinden. Kortom, het platform Uit In Neede is vanaf vandaag dé plek voor het stimuleren van samenkomst, ontmoeting en ondernemerschap.

Rijk aanbod
De voormalige gemeente Neede heeft een rijk aanbod van verschillende instanties, verenigingen, stichtingen en horeca welke allemaal één doel voor ogen hebben; de aantrekkelijkheid, leefbaarheid en het woongenot vergroten voor nu, maar ook richting de toekomst. “Dit uit zich in talloze en succesvolle activiteiten waardoor we met elkaar kunnen genieten van al het moois wat oud gemeente Neede te bieden heeft”. Zegt Jan Willem Wensink, een van de initiatiefnemers. “Door middel van dit nieuwe platform tracht Uit in Neede om alle activiteiten en accommodaties nog beter te kunnen coördineren, de zichtbaarheid te vergroten bij een breder publiek en de samenwerking tussen de verschillende partijen te verbeteren. Het aanbod binnen het platform komt uitsluitend van instanties, verenigingen, stichtingen en horeca die een verhuurbare accommodatie ter beschikking hebben en/of een activiteit organiseren. Via een eigen login kunnen zij hun aanbod kenbaar maken”.

Filteropties
Tijdens de bouw van de website is er veel aandacht besteed aan gebruiksvriendelijkheid, waardoor deze geschikt is voor gebruik op een computer, tablet en mobiele telefoon. Bij het bezoeken van de website kan er gebruik gemaakt worden van simpele filteropties. Vervolgens kunnen activiteiten rechtstreeks opgeslagen worden in de agenda en daarnaast is het delen van de activiteiten via Whatsapp, Facebook of E-mail ook mogelijk. Organiseer jij activiteiten of heb je een verhuurbare accommodatie? Meld je dan aan via info@uitinneede.nl.  Zodat Neede ‘met mekare en veur mekare’ een goed gevuld platform kan realiseren voor alle inwoners van oud gemeente Neede”.

Boerderijenfietstocht Neede

Het organisatiecomité van de LTO Boerderijenfietstocht Neede organiseert 2 fietsroutes van ±30 km en ± 50 km. Het start- en eindpunt is Café Restaurant de Olde Mölle, Diepenheimseweg 21 te Neede. Men fietsen op eigen gelegenheid en er vinden geen bedrijfsbezoeken plaats.

De deelnemers brengen al fietsende een ode aan het landschap. De routes lopen o.a. langs akkers, weilanden en agrarische ondernemers. Op diverse punten in de route wordt aangegeven welk bijzonders er te beleven of te zien is. Zo zoeken boer en burger elkaar op, in onze prachtige Achterhoek.

De route zijn verkrijgbaar door een mail te sturen naar boerderijenfietstochtneede@gmail.com, of door onderstaande QR-codes te scannen.

Wij wensen alle deelnemers heel veel fietsplezier en zien u graag in de toekomst terug tijdens weer een oude vertrouwde boerderijenfietstocht, zoals men al jaren gewend is.

Activiteiten Natuurpark Kronenkamp

Natuurpark Kronenkamp opent vanaf vandaag – 6 juli 2021 – haar deuren weer. Elke dinsdag t/m zaterdag bent u van 13.00 tot 16.00 uur van harte welkom om het natuurpark Kronenkamp te beleven. Een voormalig zuiveringsfilter is omgebouwd tot ontmoetings- en bezoekerscentrum, genaamd ‘het Filter’. In het Filter kunt u de Canon over de geschiedenis van Neede en de vleermuizententoonstelling bezichtigen en een consumptie nuttigen.

Op de woensdag- en zaterdagmiddag worden voor jong & oud(er) activiteiten georganiseerd waarvoor u van harte bent uitgenodigd. Voor de maand juli staat op het programma:

 • het portretteren van ouderen door kinderen (woensdag 7 en 21 juli)
 • tonen natuurfilms van Jan vd Heijde (zaterdag 10 juli)
 • tonen films over Oud Neede door de Historische Kring Neede (woensdag 14 juli)
 • manden vlechten (zaterdag 17 juli)
 • levend stratego (dinsdag 20 juli)
 • een herbarium maken (zaterdag 24 juli)
 • het maken van een BLOOM-stuk (woensdag 28 juli)
 • kindervoorstelling ‘Buurman in de natuur’ in het openlucht theatertje (zaterdag 31 juli).

Voor het complete programma met toelichting, inclusief eventuele kosten voor deelname, verwijzen wij u naar de website www.natuurparkkronenkamp.nl

Elke vrijdagmiddag in juli start om 13.00 uur een dorpswandeling, gehouden  door Henk Oldemenger, vanaf het natuurpark. De wandeling duurt ongeveer 2 uur. De opgave kan ter plekke. Kosten € 5. In het Filter is tijdens openingstijden een fotopuzzeltocht verkrijgbaar. Kosten € 2,50.

Vaderdagactie

Op woensdag 9 juni 2021 start de Vaderdagactie. Deze actie loopt tot en met vrijdag 18 juni a.s. Dit jaar maken de vaders kans op een leuk verrassend pakket.

Wilt u ook kans maken op zo’n pakket? Doe dan vanaf woensdag 9 juni tot en met vrijdag 18 juni 2021 uw inkopen bij één van de deelnemende winkeliers. Bij iedere aankoop ontvangt u een deelnamekaart. De ingevulde kaart kunt u deponeren in de daarvoor bestemde actiebussen.

Op zaterdagmiddag 19 juni ontvangen de winnende vaders persoonlijk bericht.

De volgende Needse ondernemers nemen deel aan deze actie:
Albert Heijn — AMI Kappers — Bikestore Hesselink — Bloom. — Boeffies & Zo — Cafetaria Smulgrill — Etos Neede — Expert Neede — Gall & Gall Neede — Grand Café Time For You — Hairstyling The Sisters — Hondelink Kleur & Interieur — Jumbo Leussink — Juwelier en Goudsmid Clary — Salon Davines — SprokkelHuuske — Streekwinkel In den Vlearmoes — Tabakorie Rona (m.u.v. tabakswaren) — VVV Neede — Van Rugge Optiek

Kunstkring B-Art is startklaar voor een zomer vol kunst en natuur

Je kunt van de Berkellandse kunstkring B-Art zeggen wat je wilt, maar snel iets opgeven doen ze niet. Ongeveer 3 jaar geleden werden de eerste stappen gezet, contacten gelegd, vergunningen aangevraagd en sponsoren gezocht om ervoor te zorgen dat de eerste Berkellandse kunstwandelroute in 2020 echt gelopen zou kunnen worden. Het coronavirus veroorzaakte weliswaar een stevige inbreuk op de planning, maar heeft geen kans gezien om de organisatoren en hun vastberadenheid te infecteren. In 2021 moest het lukken. Gelukkig wisten de organisatoren zich daarin gesteund door alle deelnemende kunstenaars en door de medewerking van Staatsbosbeheer.

Zelfs de eerste maanden van 2021 zorgden nog voor de nodige twijfel. 
Inmiddels hebben alle kunstenaars hun werk of werken geplaatst en worden de laatste voorbereidingen getroffen om de -hopelijk vele- belangstellenden voor de route te verwelkomen. Routeaanduidingen zijn geplaatst. Een begeleidende routegids ligt bij de drukker. Ook al kan de kunstwandelroute dus nu al gelopen worden, die gidsen zullen vanaf 29 mei tegen een geringe vergoeding verkrijgbaar zijn bij de Berkellandse VVV’s en bij het startpunt van de route:

Boerderijmuseum  De Lebbenbrugge   Lebbenbrugggedijk  25   Borculo

Want op 29 mei zal de Berkellandse burgemeester, Joost van Oostrom, het officiële startschot geven voor het nieuwe Berkellandse evenement. In beperkt gezelschap, weliswaar, want ondanks de versoepelingen in de coronaregelgeving, heeft de organisatie wel concessies moeten doen aan de oorspronkelijke plannen. Graag hadden ze iedereen bij die officiële opening uitgenodigd die op enigerlei manier had geholpen om het nieuwe evenement vorm te geven. Dat aantal zou het van overheidswege bepaalde maximum bezoekersaantal ruimschoots overschrijden.
Dat hoeft echter voor niemand een belemmering zijn om op eigen gelegenheid alleen, samen, of met het hele gezin, de afwisselende kunstwandeling te lopen in de schitterende natuur net buiten Borculo. En dat kan de hele zomer door, t/m 12 september.
De toegang is vrij.

En dat is nog niet alles.
Op alle zondagen tussen 6 juni en 5 september zullen o.a. kunstenaars van wie een creatie aan de route staat zichzelf en hun werk presenteren op het terein van De Lebbenbrugge. Een mooie gelegenheid voor liefhebbers en andere geïnteresseerden om nader kennis te maken met hen en hun werk.
Een gedetailleerder programma hangt bij De Lebbenbrugge en zal nog gepubliceerd worden op de website van Kunstkring B-Art.

In het weekend van 11 en 12 september, tenslotte, zal de Berkellandse Kunstkring het zomerseizoen afsluiten met het “Kunstplein. Tussen 11.00 en 17.00 uur zullen dan meer dan 30 kunstenaars met een grote verscheidenheid aan kunstvaardigheden graag aan de bezoekers willen laten zien en demonstreren hoe kunst in de Achterhoek leeft, gemaakt en beleefd kan worden.
Een mooie gelegenheid om een bezoek daaraan -nog net op de valreep- te combineren met de kunstwandeling.

Meer informatie over de kunstwandelroute en het kunstplein: https://www.kunstkringbart.com/kunstwandelroute-2020/ en https://www.kunstkringbart.com/deelnemers-teilnehmer/ .
Foto + Tekst   Pr B-Art

Moederdagactie

Ontbijt op bed: het zal je maar gebeuren!

Wilt u ook kans maken om te worden verrast met een Moederdagonbijt? Doe dan vanaf woensdag 28 april tot en met vrijdag 7 mei 2021 uw inkopen bij de deelnemende winkeliers. Bij iedere aankoop ontvangt u een deelnamebon. Vul de bon volledig in en deponeer deze in de daarvoor bestemde actiebus. De gelukkige prijswinnaars krijgen zaterdag 8 mei bericht en kunnen op Moederdag genieten van het ontbijt dat door één van de Needse winkeliers aan huis wordt bezorgd.

Kom dus winkelen in het gezellige Neede en grijp uw kans op een heerlijk Moederdagontbijt! Parkeren in Neede is natuurlijk gratis.

Onderstaande Needse ondernemers doen mee aan de Moederdagactie en stellen gezamenlijk bijna 40 ontbijtjes beschikbaar:

Achterhoek Streekwinkel – Albert Heijn – AMI Kappers – Apiti Apatti – Bikestore Hesselink – Bloom. – Boeffies en Zo – Cafetaria Smulgrill – Etos Neede – Expert Neede – Gall&Gall Neede – Grand Café Time For You Hair Hairstyling The Sisters – Hondelink Kleur & Interieur Jumbo Leussink Juwelier en Goudsmid Clary – Salon Davines – ’t Sprokkel Huuske – Tabakorie Rona (m.u.v. tabakswaren) – VVV Neede – Van Rugge Optiek